АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОКОНЧАТЕЛНО: НЯМА ДА ВАДЯТ СЛЕДСТВИЕТО ОТ ПРОКУРАТУРАТА

Народно събрание
28.09.2023 / 12:54

Следствието няма да бъде вадено от прокуратурата, стана ясно от разглеждането на президентското вето от депутатите.

Държавният глава оспори промените в закона за съдебната власт, където се предвиждаше такава промяна. Те бяха приети на 2 юни 2023 г. Оспорените от Радев разпоредби предвиждаха обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи.

В мотивите си държавният глава отбелязва, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела.

Идеята следствието да бъде извадено от прокуратурата бе на депутата от "Възраждане" Петър Петров и тя бе възприета в приетия през юни от парламента закон, който впоследствие Радев върна. "Възраждане" предлагаха въвеждане на ново наказание за магистратите чрез лишаване от правото на упражняване на юридическа дейност за две години. Но сега всички текстове, предложени от Петров, паднаха, при това почти без дебати.

В Закона за съдебната власт по предложение на ПП-ДБ ще има нови изменения, свързани с отговорността на главния прокурор и неговите заместници. Правилата за разследване на главния прокурор ще се прилагат и за неговите заместници - съдията ще може да се преназначава за разследване както на обвинител №1, така и на заместника му. Стою Стоев от ПП-ДБ обясни, че вече е имало казус, в които ВСС е отказал да преназначи съдията, която била избрана за разследване срещу изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов, защото длъжността му преди това е била зам.-главен прокурор.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за съдебната власт, с които се задължава Висшият съдебен съвет в шестмесечен срок да изгради и въведе единна система за случайно разпределение, като до тогава се прилагат действащите системи за случайно разпределение.

Набързо и почти без никакъв дебат бяха приети и тези корекции на корекциите. Почти всичките текстове минаха по предложение на вносител, с леки корекции от комисия. 98 гласа го подкрепиха, 11 бяха против (9 от ИТН и 2 от "Възраждане) и 31 ("Възраждане"" и 6 от БСП) се въздържаха.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов напомни, че някои от предложенията, които предлагат от ПП-ДБ са противоконституционни и трябва да бъдат разглеждани от Велико народно събрание. Той заподозря, че промените в конституцията ще бъдат "пробутани" на първо четене още идния петък.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев