АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЙОТОВА ЗА СЪВЕТА ПО СИГУРНОСТТА: ЗАСЕДАНИЕТО ПОКАЗА МНОГО ДЪЛБОКА ПРОПАСТ ВЪТРЕ В "НЕКОАЛИЦИЯТА"

 Илияна Йотова Снимка: БТА
16.11.2023 / 13:52

Ако България бъде заподозряна, че като държавна политика заобикаля санкциите, това ще бъде още един аргумент в ръцете на тези европейски партньори, които не са особено съгласни да сме част от Шенген, коментира вицепрезидентът

Съжалявам, че това заседание не беше по-добре подготвено. И най-важното за мен е тревогата, която всява във всички нас, българските граждани. Това заяви пред журналисти в Банкя вицепрезидентът Илияна Йотова по повод извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, което беше свикано за обсъждане на предложената отмяна на дерогацията за руския нефт, предаде БТА.

Министър-председателят акад. Николай Денков свика днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Според Йотова се поставя съмнение и недоверие към Съвета по сигурността. Тя коментира като "тежък прецедент" начина, по който се е провело заседанието. По-рано днес първо представителите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и Делян Добрев напуснаха срещата. По-късно това направи и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Това означава една много дълбока пропаст вътре в "некоалицията", вече и по теми, свързани с националната сигурност на страната, смята Йотова.

Ако България бъде заподозряна, че като държавна политика заобикаля санкциите, това ще бъде още един аргумент в ръцете на тези европейски партньори, които не са особено съгласни да сме част от Шенген, коментира също тя.

Попитана за двете позиции за дерогацията на „Лукойл“, Йотова каза: „Аз не чух аргументи достатъчно убедителни нито в едната, нито в другата посока, нито в противниците, нито в застъпниците на това тя да остане до март. Даже не зная защо точно е избрана датата 15 март – кои са аргументите, защо не е 1 март, защо не е до края на тази година“.

На въпрос за проектобюджета за 2024 г. вицепрезидентът каза, че не е срещнала „нито един уважаващ себе си икономист, който да е приел проекта, който представя финансовият министър“.

Ще видим как ще се развие тази дискусия. Знаете, че последната дума ще има и президентът, когато проектът бъде гласуван в Народното събрание, каза също Йотова.

Във връзка с вота на недоверие, който ще бъде гласуван днес, тя коментира, че по време на дебата нито военният министър, нито министър-председателят са успели да защитят тезите си.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Банкя, където откри XV Конгрес на Националния съюз на трудово-производителните кооперации.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев