АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТАЧКА НА МАШИНИСТИТЕ БЛОКИРА ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАФИК В ГЕРМАНИЯ

стачка
16.11.2023 / 13:54

Стачка на германските машинисти предизвика широкообхватни прекъсвания в железопътната мрежа на страната, съобщи АФП. Профсъюзът на машинистите настоява за подобрени условия на труд.

"Само 20 % от влаковете на дълги разстояния се движат, а в някои региони железопътният транспорт е спрян изцяло". Това заяви Ахим Щаус, говорител на железопътния оператор Дойче бан. "В крайна сметка страните трябва да преговарят, но намирам за проблематично, че ние, пътниците, трябва да се примирим с това", каза разгневен пътник.

Стачката беше обявена от профсъюза GDL, след като първият кръг от преговорите за заплатите с ръководителите на железниците се провали. Профсъюзът иска увеличение на заплатата с 555 евро на месец, необлагаем бонус от 3000 евро, за да се справи с инфлацията, и намаляване на работното време от 38 на 35 часа седмично. Това споразумение ще бъде сключено за 12 месеца, като след това ще последват нови преговори. "Дойче бан" предложи 11-процентно увеличение на заплатите, както и инфлационен бонус в размер до 2850 евро, но отхвърли намаленото работно време като прекомерно.

По-рано тази година поредица от стачки на по-големия транспортен профсъюз EVG в железопътната мрежа предизвикаха широко разпространени транспортни нарушения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев