АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАЛИН СТОЯНОВ: АКО ПОДАМ ОСТАВКА, ЩЕ ПРЕДАМ ВСИЧКИ, КОИТО БЯХА НА ТЕРЕН. ГЛЕДАХ „УРОЦИТЕ НА БЛАГА“

Калин Стоянов
17.11.2023 / 14:30

"Няма абсолютно никакво напрежение между мен и премиера Денков. Ако аз подам оставка, това означава, че предавам всички служители, които бяха на терен". Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг.

Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да е изкупителна жертва за несгодите на българския футбол в последните години. Заставам зад всички служители на МВР, които с риск за живота си защитиха гражданите и имуществото им. Осъждаме онези служители на МВР, които превишиха правата си. Извинявам се онези хора, които протестираха мирно и пострадаха. Поздравявам полицаите, които помагаха на пострадали граждани, каза още Калин Стоянов.

Министърът каза, че е учуден от исканията за оставката му.

"Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да е изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в Българския футболен съюз", заяви Стоянов.

Той обясни, че е имало 1600 полицаи на терен. За агресията, упражнена вчера от страна на МВР, е назначена спешна проверка за превишените полицейски права.

"Съгласно закона за оперативната обстановка отговаря главният секретар. През цялото време съм бил в непрекъсната връзка с него и директора на СДВР", каза Стоянов.

"Не бях в Министерския съвет, защото бях на изслушване за Шенген в парламента. След това имах среща с директорите на граничните дирекции", посочи още вътрешният министър.

На каква прожекция съм бил? МВР е консултант на филм за телефонните измами. Това е много важен проблем. "Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека.", обясни вътрешният министър. Става дума за лентата "Уроците на Блага". Телефонните измами са проблем и смятам, че лентата ще помогне и трябва да е по всички кина и телевизии. Има подобни сценарии в живота, каза Стоянов за сюжета на лентата, в която пенсионираната Блага се занимава с телефонни измами.

Пак повтарям, че през цялото време съм бил във връзка с главния секретар на МВР и началника на СДВР, обяви Калин Стоянов.

Министърът изтъкна, че действията на полицията и жандармерията са реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, чиято цел е била да окървавят протеста.

"Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни се превръщат в масови. В същото време не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата да не се поддават на провокации", заяви Стоянов. Той уточни, че директорът на СДВР е назначил вътрешна проверка.

"Повечето задържани са с криминални прояви за футболно хулиганство, за шофиране в нетрезво състояние и други. Влязохме в заведението и задържахме един от хората, които подпалиха буса. Реакцията ни беше мигновена. Искахме да опазим реда в столицата. Ние не сме предизвикали с нищо тази агресия. Полицаите бяха със свалени каски.

Нямаше как да обявим пред цялата общественост, че очакваме провокации, защото това щеше да доведе до събиране на още по-голяма тълпа от криминални елементи. Самите вие вчера казвахте, че не сте виждали такова нещо през годините", обяви от своя страна директорът на СДВР Любомир Николов.

"Относно въпросите ви за сливането на двете агитки - има заявен протест, който по надлежен ред е входиран в Столична община с нужното заявление. Това заявление от Ивайло Владков Грозев. В това заявление никъде не се споменава за Левски, ЦСКА, Локомтив, Ботев, Черно море и т.н. Това е протест срещу ръководството на БФС. В такива протести участват хора с най-различни каузи.

И днес има заявен протест пред сградата на БФС, но мисля, че няма да се реализира. Вчера те постигнаха своето - нагнетиха напрежението", добави шефът на СДВР.

"Лицето Борислав Михайлов не е задържано към този момент от служители на СДВР", добави той.

"В социалните мрежи се появи клипче, за което се твърди, че показва полицейско насилие. Това клипче обаче не е цялото и липсва началото, в което се вижда как тези хора палят кофи за боклука, мятат камъни и павета и застрашават живота на граждани и полицаи. Още веднъж благодаря на всички колеги, които бяха на терен", завърши министър Калин Стоянов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев