АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРБ, ДПС И ПП-ДБ СЕ РАЗБРАХА ЗА БЮДЖЕТА И "ЛУКОЙЛ". КРАЙ НА ДЕРОГАЦИЯТА ОТ 1 МАРТ, НО СРЕЩУ ПАРИ ЗА МАГИСТРАЛИ И ОБЩИНИ

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ се разбраха за бюджета и "Лукойл
17.11.2023 / 14:45

ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България", се разбраха и за бюджета за следващата година, и за това как България да се откаже от вноса на руски петрол. Това стана известно от изказвания на Десислава Атанасова и Теменужка Петков от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и министъра на финансите Асен Василев в Народното събрание.

Стана ясно още, че ГЕРБ и ДПС ще участва в кворума в сряда, но срещу определени условия:

"Условията са следните: първата тема беше дерогацията на "Лукойл", втората - Закон за държавния бюджет, трета тема - демонстрация на евроатлантическото мнозинство", обясни Атанасова.

"Получихме гаранции от колегите, от ПП-ДБ, в лицето на г-н Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с "Възраждане", БСП и ИТН", заяви Атанасова.

По темата с дерогацията, Атанасова каза, че тя ще бъде отменена в две стъпки - първата стъпка от 1 януари спиране на квотите за износ, а втората от 1 март окончателна отмяна на дерогацията. За този преходен период са се съгласили единствено и само за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина. "Намерихме възможности всички искания на парламентарните групи да бъдат удовлетворени", допълни тя.

Тя каза, че получили уверение от колегите от ПП-ДБ в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с "Възраждане", БСП и ИТН.

От нейните думи стана ясно, че са се разбрали дерогацията да бъде отменена в две стъпки: от 1 януари спиране на квотите за износ, а от 1 март окончателната й отмяна.

"За този преходен период се разбрахме единствено и само да няма сътресения на пазара финансови, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат приети от българските граждани", добави тя.

"ГЕРБ постави условие проходите да бъдат направени по-реалистично и в тази връзка ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лв., точно толкова, колкото е планираната вноска за таксата за газа. Второто условие беше да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти и в него ще бъдат включени магистрала "Струма", пътят Плевен-Русе, магистрала "Хемус" и други обекти. ДПС пък постави такъв приоритетен списък за инвестиции в общините", обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

От неговите думи стана ясно, че тези два списъка ще бъдат уточнени между първо и второ четене и ще бъдат неразделна част от бюджета, подсигурени със съответния ресурс.

"Капиталовата програма става от 12 на 10 млрд. лв., достатъчна да покрие всички тези изисквания и да помогне икономиката на страната да не влезе в рецесия", допълни той и каза, че също така се прецезирали тавана на поемането на дълг с почти 1 млрд. лв., така постигнали съгласие за рамката и за капиталовите разходи на държавния бюджет, който ще бъде внесен следващата седмица.

Финансовият министър Асен Василев се е съгласил да преправи представеният от него проектобюджет като от приходната част се извадят планираните 2 млрд. лв. от допълнителната такса за транзита на руски газ по тръбата "Турски поток".

В същото време планираните 12 млрд. лв. капиталови инвестиции ще бъда намалени с 2 млрд. лв.

По повод новият фонд за общински инфраструктурни проекти от 1 млрд. лв. като неразделна част от бюджета ще се приложи списък с конкретни проекти на общини и те ще бъдат определени от народните представители. "Така ще се гарантина, че тези проекти са подсигурени с финансиране", поясни Йордан Цонев от ДПС.

Освен това ще се приложи и списък с приоритетни национални проекти, които да бъдат финансирани от бюджета. Сред тях са магистралите "Струма" и "Хемус".

Трите политически сили са си обещали повече да не гласуват в коалиция с Възраждане и БСП. "В откровен разговор с ГЕРБ се разбрахме, че не е добре да формираме мнозинство с Възраждане и БСП, защото това е нездравословно", посочи Асен Василев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Теменужка Петкова също изрази благодарност, че в рамките на един експертен разговор са успели да се разберат по темата с бюджета и са изчистени всички притеснения на парламентарните групи.

Източници: "24 часа", dariknews.bg, dnevnik.bg, segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев