АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ПЛОДОРОДНИТЕ ЗЕМИ, КОИТО СА НИ ТОЛКОВА ВАЖНИ, НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗПРОДАВАТ

Бойко Борисов
29.11.2023 / 12:55

"Асен Василев в последната седмица направи много корекции на бюджета с нашите експерти и това е в правилната посока. Мисля, че бюджетът ще бъде подкрепен. В тази некоалиция имаме ясна уговорка важните теми да се обсъждат и след това да се вкарват. Има земи, които не могат да се използват за нищо, но плодородните земи, които са ни толкова важни - не могат да се разпродават".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на НС.

Нищо не бламираме. НЗОК няма да остане без бюджет. Въздържахме се в комисия, за да можем да питаме в зала за новите клиничите пътеки, нови болници, новите дейности, както и за обществените поръчки, изтъкна Борисов.

"На премиера Денков мога да му кажа, че управлението на София бе такова през последните дни, че то застрашава общественото здраве", подчерта гневно лидерът на ГЕРБ

Относно предупреждението на президента Румен Радев, че ще наложи вето на бюджета за 2024 г., ако парламентът на "озапти" финансовия министър Асен Василев, Борисов припомни, че именно Радев е назначил Василев за служебен министър през 2021 г.

"Ние не сме против бюджета. Има две неща в преходните и заключителни разпоредби, които ни смущават. Първото е, че се забранява в 2024 г. разкриването на нови болници и клинични пътеки. И второто, което най-много ни смущава, е, че от принципала - министърът на здравеопазването, обществените поръчки за онколекарства, отиват директно в касата", обясни Борисов защо партията му не подкрепи бюджета на здравната каса в ресорната комисия вчера. И добави: "Всеки да си поеме отговорност за авантюрите".

Партията му искала да попита при гласуването в залата защо се налагат тези две неща.

Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов обясни, че по този начин се лишават пациентите да се разширят здравните услуги в някои области.

В отговор на това премиерът акад. Николай Денков обвини ГЕРБ, че застрашава здравето на хората. "Мога да му кажа, че управлението на София беше такова тези дни, че действително застраши живота и здравето на хората, изпотрошиха се по заледените улици. Така че рискът за здравето беше там", отговори му Борисов и успокои, че бюджет ще има.

Попитан дали от ГЕРБ смятат, че Денков не се справя като премиер, както казва Делян Пеевски в писмото си тази сутрин, Борисов заяви: "

"Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си.

Отговарям за ГЕРБ, другите партии отговарят за себе си. Чул съм от Пеевски, че те не искат министри в тази сглобка".

Припомняме, че по-рано днес Пеевски публикува отрито писмо до Денков, в което го обвини, че не се справя с управлението, както и че е "онлайн премиер за собствен пиар". Повод за писмото е реакцията на държавата след обилния снеговалеж през почивните дни, при който един човек загуби живота си, населени места останаха без ток и отопление, а три влака за Варна закъсаха на пътя. По-рано, отново във връзка със снега, Пеевски се обърна към Денков, за да му обясни, че "онлайн сняг не се чисти". Премиерът пък го покани да хване лопатата сам.

По думите на Борисов парламентът трябва да прави закони, а тази и другата седмица "трябва да сме много монолитни, за да прием бюджета и Конституцията", заяви Борисов.

Той разкри, че е възложил на ГЕРБ да направят проект, ако заради атмосферни условия нямаме ток или вода - дружествата или да връщат пари или да бъдат санкционирани.

Падналите дървета в София и заледените тротоари са промяната в София. 20 см сняг не са апокалипсис. Не е трудно с резачката да минеш и после да се вдигнат дърветата, обясни лидерът на ГЕРБ.

На въпрос защо все още няма колационно споразумение и дали то се пише, Борисов заяви: Пише се бавно.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев