АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕКСПЕРТИ ИСКАТ ДА БЪДЕ ПРЕНАПИСАН ЕВРОРЕГЛАМЕНТЪТ ЗА РАСТЕНИЯТА, ПОЛУЧЕНИ С ГЕНОМНИ ТЕХНИКИ

ГМО
05.01.2024 / 15:50

Предложеното от Европейската комисия ново законодателство за растенията, получени чрез нови геномни техники и произведените от тях храни и фуражи, трябва да бъде пренаписано. ГМО растенията да останат в лабораториите, докато не бъдат установени реални ползи и нужди за освобождаването им в природата и предлагането им като храна на пазара.

Зад тези общи искания застават експерти от различни области - лекари, адвокати, учени, земеделци, животновъди, пчелари, овощари, както и браншови организации, и обикновени граждани от цялата страна.

В края на миналата година, предложеното от Комисията законодателство за премахване на регулациите за новото поколение ГМО растения, беше отхвърлено от министрите на земеделието на Европейския съюз. На 11 януари в Брюксел предстои ново гласуване. Позицията на България все още е неясна.

"Досега нямаше дебат, нямаше обсъждане. Не само това, но правителството се опита да представи позицията на България, без дори да се консултира и да представи позицията на Народното събрание. Да не говорим за хората в България", заяви доктор Светла Николова от Сдружение "Агролинк", която изтъкна, че 97% от българите са против ГМО.

"Всички са наистина притеснени от това, че няма да има етикетиране, няма да има контрол и оценка на риска".

Поради тази причина в 12 часа в Българската телеграфна агенция се организира кръгла маса, на която ще бъде представена Общата позиция на граждани, експерти и браншови организации, които искат регламентът да бъде пренаписан:

"Вече има 1600 патента в много широк диапазон от растителни култури, които са регистрирани от 4 мултинационални гиганта, които работят в агро-химическата промишленост", каза Николова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев