АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. ВЕСЕЛИН ДОЧЕВ: НАЙ-ОПАСНОТО В РЕГЛАМЕНТА ЗА НОВИТЕ ГЕНОМНИ ТЕХНИКИ Е ОТПАДАНЕТО НА КОНТРОЛА

Доц. Веселин Дочев
05.01.2024 / 15:57

Експерти искат да бъде пренаписан еврорегламентът за растенията, получени с геномни техники. По този повод днес се организира кръгла маса, на която ще бъде представена Общата позиция на граждани, експерти и браншови организации.

"Проблемът е, че регламентът предвижда отпадане на регулацията, отпадане на контрола, отпадане на етикирането. Така производителите и потребителите няма да имат информация за тези продукти с нови генни технологии", обясни пред БНР доц. Веселин Дочев – преподавател в Шуменския университет и агроном от Земеделския институт в града.

Според сегашните изисквания на ЕС на етикета трябва да бъде изписано, ако е използван ГМО-продукт. Новият регламент обаче не предвижда такова нещо.

"Потребителите, когато влязат в търговската мрежа, няма да намерят този етикет, а самите производители, когато купуват семена, няма да знаят, че те са генно модифицирани", обясни доц. Дочев в интервю за предаването "Преди всички".

Експертите не са съгласни с твърдението, че няма никаква опасност за околната среда и здравето на хората и животните.

"Гените много често вървят свързани. Много често един ген отговаря за няколко признака или няколко гена отговарят за един признак. Когато сменим тези гени, макар и от един и същи вид, ние не сме сигурни дали няма да има някакви странични ефекти. Затова ние държим да има проследяемост, да има контрол на тези растения и животни, които са претърпели тези нови геномни техники".

По думите му има кредит на доверие, но трябва да има контрол и регулация.

"Някои кръгове много бързат. Като отпадне контролът, всичко това, новите геномни технологии, се патентова. Основно сортовете и хибридите, които влизат от чужбина, са на няколко големи фирми", коментира той, като подчерта, че става въпрос за финансови интереси.

Според него най-опасното е отпадането на контрола. "Тогава българските производители-селекционери ще отпаднат от пазара, тогава няма да има избор – всичко ще бъде в ръцете на големите компании", подчерта доц. Веселин Дочев в интервю за предаването "Преди всички".

На кръглата маса експертите се надяват да убедят политиците, че България трябва да е против това решение или най-малкото да гласува "въздържал се".

В предаването "Преди всички" земеделският министър заяви, че още не е решено окончателно как ще гласува България в Брюксел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев