АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП ПЕЧЕЛИ УБЕДИТЕЛНО ПЪРВИЧНИТЕ ИЗБОРИ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ В АЙОВА

Доналд Тръмп
16.01.2024 / 09:05

Доналд Тръмп печели убедително първичните избори на републиканците в Айова за номинацията на партията за президентските избори през ноември, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки временни резултати. Победата на Тръмп в Айова е очаквана и само затвърди статута му на големия фаворит в републиканския лагер.

Изборите в този щат в Средния Запад на САЩ, които поставиха началото на надпреварата в републиканския лагер, протекоха под формата на партийни събрания. Първичните избори на демократите все още не са започнали.

При преброени резултати от 65 процента от партийните събрания бившият американски президент води убедително с 50,6 процента, съобщи Ройтерс. Втори с 21,5 процента е губернаторът на Флорида Рон Десантис, а бившият постоянен представител на САЩ при ООН Ники Хейли остава трета с 19,4 процента.

Тръмп изрази задоволство от победата си. Време е "нашата страна да се обедини... Независимо дали става въпрос за републиканци или демократи, либерали или консерватори", призова той, цитиран от АФП, в изявление пред свои привърженици в Де Мойн, столицата на Айова.

Тръмп иска да вземе реванш от настоящия стопанин на Белия дом - демократа Джо Байдън, за загубата си от него на последните избори - през 2020 г., която впрочем не признава. Предишният американски президент имаше главозамайваща преднина според проучванията на общественото мнение пред своите основни съперници Ники Хейли и Рон Десантис, въпреки че са му повдигнати четири обвинения.

Привържениците на републиканците в Айова се събраха вчера на партийни събрания в над 1600 училища, общности центрове и други обекти, за да решат кой кандидат да подкрепят. Хората не бяха спрени от изключително студеното време: в Де Мойн термометрите показваха минус 20 градуса по Целзий.

На места в Айова температурата падна до близо минус 30 градуса. В щата, подобно на много други места в САЩ, е натрупал и много сняг, а пътищата са заледени.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев