АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИМЕОН КАРАКОЛЕВ: ОБСЪЖДАМЕ ПРОТЕСТИ, ТАЙНА Е ДАЛИ В СОФИЯ ИЛИ ПО МЕСТА

Симеон Караколев Снимка: Силвия Великова
16.01.2024 / 11:24

Нужни са 426 млн. лв. за т нар. украинска помощ, тя сега е 0, а парите трябва да станат 800 млн. защото и зърнопроизводителите от 2 години не взимат. Казват ни "няма да се продължи тази криза, ще се намери решение", но 2 години няма нищо и започват фалити.

Това каза пред БНР Симеон Караколев, представител на Българската аграрна камара и коментира липсата на държавни помощи и обещаните, но "замръзнали" законодателни промени.

Днес заседание на Камарата ще се обсъди, ако има протестни действия какви ще бъдат и къде. От организацията утре очакват обратната връзка от министъра от заседанието на МС за поисканата среща, която е трябвало да бъде още на 28 декември 2023 г.

"Ние продължаваме да сме в един отбор с министъра на земеделието, защото не искаме средства за туризма, а за МЗ. Започваме да работим по структуриране на протести следващата седмица. Засега е тайна дали в София или по места", предупреди Симеон Караколев. И допълни, че Камарата е имала спешно заседание на УС и е решено да подкрепят всички сектори в селското стопанство.

"Настояваме среща с премиера и Мария Габриел и очакваме до утре имаме дата. Така ще разберем ангажираността на МС към нашите проблеми. Имаме много теми в законодателството, обвързващи за всички сектори, казуси, които не са решавани с години. Администрацията в МЗ не иска да работи", разказа Караколев в предаването "Преди всички".

Той предупредил министъра на земеделието, че има служители под него, които директно ги саботират.

Като Камара сме дали нашите становища за законодателните промени. Не може да говорим избирателно. Аз мога да изредя още 20 закона, които чакат промени. Министърът е лице на МЗ и да привика директорите. Преди месец сме дали писмо с около 20 важни теми за българското селско стопанство, сподели представителят на Българската аграрна камара.

"Ако не работят, ние ще ги накараме. Барикадите, знаете ли как хубаво действат. Барикадите са инструмент, сега ще видите как администрацията бързо работи. Ако другиден излезем, до дни ще имаме решение. Докарахме тракторите и подписаха исканията – 80% се сбъднаха и пак тракторите ще докараме, за да се сбъднат и другите 80%. Всеки кабинет си избира начина, по който иска да се сбъдва процесът", предупреди Симеон Караколев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев