АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗБРАХА ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА И БОРИСЛАВ БЕЛАЗЕЛКОВ ЗА КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ

Десислава Атанасова от ГЕРБ и кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков.Снимка: БГНЕС
19.01.2024 / 15:50

Мнозинството в Народното събрание избра своите двама представители, които ще запълнят парламентарната квота в Конституционния съд - Десислава Атанасова от ГЕРБ и кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков.

В подкрепените решения беше записано, че те се избират за конституционни съдии за срок от 9 години. Атанасова ще заеме мястото на съдия Анастас Анастасов, а Белазелков - на съдия Гроздан Илиев.

Десислава Атанасова беше подкрепена със 159 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 65 "против" от "Възраждане", БСП и ИТН и един от ПП-ДБ, а Борислав Белазелков получи подкрепата на 154 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 65 гласуваха против - от "Възраждане", БСП и ИТН.

Третият кандидат - на "Възраждане" - Цвета Рангелова, не получи необходимия брой гласове, като за нея гласуваха само 42 депутати от "Възраждане" и ИТН, 105 бяха "против", а 68 "въздържал се".

Мнозинството отхвърли редакционните поправки на БСП - да отпадне посоченият срок от 9 години и имената на конституционните съдии, чиито места ще заемат Атанасова и Белазелков.

Беше отхвърлено и искането на "Възраждане" срокът в решението да се промени от 9 на 7 години.

"Бих казала, че всички вие вероятно знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и некорумпиран политик. И, надявам се, сте убедени в това. Никога не съм разчитала на потекло, протекции, случайности, а съм работила открито, всеотдайно и принципно. В дебата се ражда истината. и аз благодаря, че съм имала възможността в продължение на много години да отстоявам истината. За мен беше чест, благодаря ви, бъдете живи и здрави", заяви Десислава Атанасова от парламентарната трибуна, след като беше избрана за конституционен съдия.

По време на четиричасовите дебати опозицията остро оспори кандидатурите:

"И днес ще падне последната крепост на правовата държава и на върховенството на закона - Конституционният съд. Днес пада в жертва Конституционният съд, превзет отвътре с новите конституционни съдии", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев