АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

NEXO СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ? АКО ИМА ДЕЛО, ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗАЩИТАТА ЩЕ Е ПО МОДЕЛ НА АСЕН ВАСИЛЕВ

Стефан Антонов
23.01.2024 / 10:31

Три компании от групата Nexo (две регистрирани в България и една в Швейцария), предлагаща инвестиции в криптовалути, са подали иск срещу България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон. Новината е от миналата седмица. За момента не е ясна стойността на иска срещу България, помни се, че преди една година един от създателите и съсобственик на компанията Антони Тренчев се закани да съди България за над един милиард долара.

Измежду неизвестните към този момент, които са повече от сигурната информацията, е добре да откроим някои факти.

1. Има огромен шанс искът на компанията да се отхвърли защото Международният център за разрешаване на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон арбитрира диспути между държави и чуждестранни инвеститори. В Случая Антони Тренчев и другите известни собственици са Българи и поне до момента не е публично известно да има чужденци. Този аспект не се проверява от секретариата към ICSID на този етап. Формално един от ищците е компания от Швейцария. Предстои да видим как трибуналът ще погледне на тези факти, когато започне да разглежда допустим ли е искът.

2. Ако все пак се стигне до дело срещу България, то ще е първото, по което от самото начало защитата ще се организира по начина, който конструира финансовият министър Асен Василев. Във края на миналата година с решение на Министерски съвет се създаде Консултативен съвет по въпроси, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела, по които защитата на държавата се организира от министъра на финансите.

Съветът се състои от председател - министърът на финансите, заместник-председател - министърът на правосъдието и членове - заместник-министри на финансите, на правосъдието, на външните работи, на икономиката и индустрията, на енергетиката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството.

Идеята е този съвет да взима концептуалните решения – дали да се търси споразумение, или да се влезе в съд, как да се наемат адвокатите, представители, какви задачи да им се поставят и колко ще им се плащат. После ще дава инструкции на Дирекция „Съдебна защита“ в Министерство на финансите как организационно да движи нещата, а към момента дирекцията се явява секретариат на Консултативния съвет.

3. Оставяме настрана притесненията, че решението на Министерски съвет за създаване на този съвет, като подзаконов нормативен акт най-вероятно е правно нищожно, защото нарушава Гражданския процесуален кодекс и Устройствения правилник на Министерство на финансите, принизявайки Дирекция „Съдебна защита“ до технически сътрудник и изпълнител на външни решения, противно на законово вменените й функции. Ако правителството на Денков, а от скоро и на Габриел решат да карат през просото, защитата по евентуалното дело, заведено от Nexo ще е първата организирана от Консултативния съвет, косвено от Асен Василев. За последните две години той опита четири пъти да промени подхода на България при организиране на защитата. Аргументите му, които до един са оборими, съвпадат с тези на група адвокатски кантори, които разглеждат арбитражните дела като бизнес, от който искат да получат дял.

През миналата година се стигна дотам, че Министерство на финансите започна да бави плащания към чуждестранните кантори, които ни представляват в дела за близо четири милиарда лева. Като се имат предвид и гоненията, предприети в Министерство на финансите към началника на дирекция Съдебна защита, който работи по материята още от първите дела срещу страната ни отпреди над две десетилетия, може да се заключи, че адвокатите, които България избере да я представляват срещу Nexo, ще са функция от решенията на звена, които днес Асен Василев ръководи пряко.

4. Тук е място да се напомни, че председател на Консултативния съвет е финансовият министър Асен Василев. Министърът на финансите представлява Съвета, определя дневния ред, насрочва и ръководи заседанията и организира и контролира изпълнението на решенията на съвета. Като съпредседател Асен Василев е един от представителите на Политическа партия „Продължаваме промяната“ според уставните й документи в Софийски градски съд. В същото време партията е коалиционен партньор с „Демократична България“, които са получили получи почти 400 000 лева под формата на дарения от NEXO през 2021 и 2022 година. Сега съпредседателят на партията, коалиционен партньор на партия, получила шестцифрени суми от служители на Nexo и отказала да ги върне, ще има крайната дума при организирането на държавната защита по делото, заведено пак от Nexo.

5. За повече информация, прочетете прессъобщенията на прокуратурата на щата Ню Юорк и на Комисята по ценни книжа и борси в САЩ, посветени на Nexo:

https://ag.ny.gov/press-release/2023/attorney-general-james-and-multistate-coalition-secure-24-million-cryptocurrency

https://www.sec.gov/news/press-release/2023-11

Автор: Стефан Антонов

https://glasove.com/na-fokus/nexo-sreshtu-balgariya-ako-ima-delo-za-parvi-pat-zashtitata-shte-e-po-model-na-asen-vasilev

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев