АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ НА СРЕЩА НА ООН: МИРНИТЕ ПЛАНОВЕ ОТ УКРАЙНА СА ПРИКРИТИЕ ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ВОЙНАТА

Сергей Лавров
23.01.2024 / 10:41

Руският външен министър Сергей Лавров влезе в спор с представителите на САЩ и поддръжниците на Украйна по време на среща на Съвета за сигурност на ООН снощи, на която Москва изключи възможността да приеме какъвто и да било мирен план, подкрепян от Киев и Запада, а Китай предупреди, че по-нататъшен световен хаос може да повлияе на забавящата се световна икономика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лавров, заяви, че украинските сили напълно са се провалили на бойното поле и "са неспособни" да победят или отслабят Русия.

Той каза пред Съвета за сигурност на ООН, че Москва винаги е готова да преговаря за мир, но според него мирните планове, представени от Украйна и нейните западни "господари", се използват "само като прикритие за продължаване на войната и за продължаване на получаването на пари от западните данъкоплатци".

"Всички тези формули са път за никъде и колкото по-скоро Вашингтон, Лондон, Париж и Брюксел осъзнаят това, толкова по-добре за Украйна и Запада", каза още той и предупреди, че техният "кръстоносен поход срещу Русия вече е създал нови, ясни, репутационни и екзистенциални рискове".

Лавров също така заяви, че ако Украйна спре да се бие, стотици хиляди украински животи ще бъдат спасени. По-рано Лавров направи подобни коментари, като предположи, че Русия ще може да окупира повече територии, докато войната продължава и че този ход на войната все повече ще отслаби преговорната позиция на Украйна.

Лавров отхвърли отговорността на Русия за опасенията, че може да атакува НАТО в бъдеще. По думите му, Западът насърчава идеята, че Русия ще атакува балтийските държави, Полша и Финландия в бъдеще като начин за изнудване за пари от западните държави за Украйна.

Лавров също обвини украинските сили за извършването на удари по освободените от Русия територия в Украйна. Лавров наскоро заяви, че украинските сили използват доставени от Запада оръжия, за да нанасят удари по цивилни цели, включително при удари срещу град Донецк на 21 януари например.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев