АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТЪТ НА ФРЕНСКИ И ИТАЛИАНСКИ ФЕРМЕРИ СТИГНА ДО БРЮКСЕЛ

Патрик Льогра Снимка: Ангелина Пискова
24.01.2024 / 18:09

Протест на фермери от Франция и Италия се проведе пред Европейския парламент в Брюксел с настояване да им бъдат изплатени премиите и да спре конкурентния внос на земеделски продукти, предимно от Украйна.

Два основни проблема изтъкна пред БНР Патрик Льогра, член на Управителния съвет на фермерите във Франция:

"Част от премиите ни не са преведени от 15-и октомври. Това е първото и искаме това да стане незабавно. За Франция става дума за около 300 млн. евро, а има хора, които са в изключително тежко положение.

Второто много важно нещо е, че ни дойде до гуша от вноса без никакъв контрол, основно от Украйна, но и на млякото от Нова Зеландия, за което ни казват, че е по-чисто от това, което се прави в Европа, а ние сме на 20 хиляди км разстояние".

Основните искания той формулира така:

"Всичко, което искаме е по-малко внос и едни и същи норми за всички страни, които полагат еднакви усилия в Европа - те трябва да бъдат възнаградени и продуктите им да се купуват с приоритет.

Ако става дума за внос на липсващ продукт - много добре, но не и внос само за да се достави удоволствие и по договори, които са далеч от единодушни решения в Европа".

"Защо да не се помогне на украинците преди износа на продуктите им? А и не искаме нашия бизнес да купува приоритетно от Украйна само заради по-ниските цени", беше категоричен Льогра.

Фермерски протести се провеждат и в Гърция

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев