АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КС ОБРАЗУВА ДЕЛО ПО ИСКАНЕТО НА ОПОЗИЦИЯТА В НС СРЕЩУ ИЗБОРА НА КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ

Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев - в средата
24.01.2024 / 18:41

Конституционният съд образува дело по искането на депутати от "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" срещу избора на съдии от квотата на НС.

Това става ясно от публикация на страницата на съда. Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев. Той е докладчик и по делото, внесено от президента Румен Радев, с което също се иска установяване на противоконституционност на решенията зa избор нa ĸoнcтитyциoнни съдии, приети oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи.

По-рано днес народните представители от "Възраждане", "БСП за България" и ИТН внесоха обща жалба до Конституционния съд срещу двете решения, с които Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии от квотата на парламента.

Според трите парламентарни групи тези решения противоречат на основния закон, на принципите, на които той е изграден.

Президентът Румен Радев сезира вчера Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. В мотивите си държавният глава посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Сглобката избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 19 януари и прие мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години. По Закона за Конституционния съд двамата трябва да положат клетва в едноседмичен срок от избирането им. От съда съобщиха, че церемонията по полагане на клетва ще бъде на 26 януари.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев