АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ПАЗАРА НА ТОК СЕ ОТЛАГА С ГОДИНА

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година
19.04.2024 / 13:10

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година.

Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма готовност и това натовари драстично потребителите.

Срещу предложението гласуваха само от ПП-ДБ. Техният проект за промени в Закона за енергетиката бе отхвърлен. В него се предлагаше разширяване на кръга на лицата, които могат да сезират КЕВР за злоупотреби и манипулации на пазара на едро на енергия и се засилваха правомощията на енергийни регулатор като разследваща и санкционираща институция.

Правителството не е изготвило критериите и механизма за компенсация на енергийно бедните, няма и достатъчно средства във Фонд Сигурност на електроенергийната система. На аргумента, че приемането на отлагането ще доведе до загуба на средства по ПВУ, вносителите отговориха, че Брюксел не е поставял като изискване точна дата за излизане на свободния пазар.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев