АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ДАВА ДОКЛАДА ЗА "БОТАШ" И НА БЪЛГАРСКАТА, И НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА

Корнелия Нинова
19.04.2024 / 13:29

"Както обещахме, представяме ви документите по договора "Боташ", който твърдим, че е един от най-корупционните договори. Днес ще го изпратим до българската и европейската прокуратура".

Това съобщи на кръгла маса лидерката на БСП Корнелия Нинова. Социалистите дадоха специално изявление пред медиите, на което раздадоха доклада по договора.

"Защо Росен Христов подписва предварително договора, след като не му е работа и след това отива по електронната поща към "Булгаргаз", защо го прави, това не е в неговите правомощия. И дали сега служебният енергиен министър е сложен случайно или и той има друга функция за прикриване на всички тези договори и дали не е много по-дълбоко всичко това, за което БСП говори", каза и Борислав Гуцанов.

"ЕК прави разследване относно договора. Той е подписан така че създава един хаос, без знанието на БЕХ, той не е бил информиран и не е участвал в преговорите. Това е скандално", коментира и Драгомир Стойнев.

По думите му ние купуваме втечнен газ, който да го продадем в морето и после пак да купим от Турция. "Това са такси и комисиони, които ще ги платят българските гражданите", убеден е Стойнев.

"Другото притеснително - цените не се знае на каква база са били определяни. Този газ е неконкурентен и в излишък, но въпреки това пак го плащаме на турската страна", продължи с обясненията социалистът.

По думите му един служебен кабинет не трябва да подписва такива споразумения, а това трябвало да се направи от редовно избрано правителство с мандат.

Договорът с "Боташ" беше подписан при предишния служебен кабинет на Румен Радев с енергиен министър Росен Христов.

"В този договор най-фрапантното е че нямаме клауза да го прекратим, а от турската страна може да се прекратява", каза още Стойнев.

"Внушава ни се да мълчим, да не говорим, защото може да привлечем санкция от ЕК към България. Ние настояваме да се използва регресния иск, който е по закон. Тоест правителството да се обърне персонално към всички лица, подписвали документите, и са нанесли щета на българската държава и да заведе към тях иск, те да покрият тази финансова щета, а не да се плаща от народа", призова Нинова.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев